Ořechy a semínka

Ořechy a semínky v BIO i běžné kvalitě nejen pro přípravu smoothie.

Oříšky a semínka plná zdraví

Ořechy a semínka jsou jedním z nejlepších zdrojů zdravých tuků, ale i celé řady vitamínů a minerálů. Bez mandlí a vlašských nebo lískových ořechů se neobejdeme při pečení vánočního cukroví, ale užívat si je můžeme po celý rok. Třeba jen tak u televize nebo si je můžeme přidat do smoothie. Pokračovat

Oříšky a semínka se do smoothie hodí náramně, dodají chuť a spoustu látek prospěšných pro naše zdraví. Nejčastěji jsou součástí receptů na tyto zdravé nápoje mandle, kokos, lněná, konopná nebo chia semínka. Fantazii se ovšem meze nekladou, použít můžeme prakticky jakékoli oříšky a semínka.

Ořechová másla a rostlinná mléka

Další častou ingrediencí ve smoothie jsou rostlinná mléka a ořechová másla. Velkou většinu z nich si můžeme vyrobit snadno doma, navíc bez konzervantů, barviv a dalších "zlepšováků".

K přípravě domácího ořechového másla a rostlinného mléka nám bude stačit výkonný mixér a kus čisté látky. Mixér doporučujeme s příkonem alespoň 1000W, potřebujeme totiž ingredience rozmixovat na velmi jemno. 

Jak vyrobit domácí ořechové máslo?

Ořechy, například arašídy nebo kešu, dáme do výkonného mixéru a rozmixujeme do hladka. Ořechy doporučujeme do mixéru přidávat postupně. Pro výraznější chuť můžete ořechy před rozmixováním krátce opražit na suché pánvi, případně přidat i trochu soli. 

Jak vyrobit domácí rostlinné mléko?

Na výrobu mandlového mléka budeme potřebovat 200g mandlí, špetku soli, vodu a výkonný mixér.

Mandle namočíme alespoň na hodinu do horké vody, aby změkly. Mandle zcedíme, případně zbavíme slupek a dobře propláchneme čistou vodou. Ve výkonném mixéru následně změklé mandle mixujeme několik minut se špetkou soli a 750ml vody. Vzniklou směs přecedíme přes kus čísté látky nebo velmi jemný cedník. Hotové domácí mandlové mléko nám v lednici vydrží zhruba 5 dní.

Příprava kokosového mléka je ještě jednodušší. Stačí ve výkonném mixéru rozmixovat zhruba 160g strouhaného kokosu a 750ml vody. Následně vzniklou směs přecedit nebo propasírovat. Kokosové mléko uchováváme v lednici a spotřebujeme do několika dní.

Seřadit:

Tento web používá cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies.